Dünyanın en büyük slime nasıl yapılır? diye soranların sayısı gün geçtikçe artmaktayken bizler size Borakssız slime yapımından tutun yenebilir slime nasıl yapılır hepsini göstereceğiz. Orttaya Dünyanın en güzel ve en büyük slime projesini çıkartabilirsiniz. Sizin için 4 harika slime projesi hazırladık. Slime malzemeler ve nasıl yapılır olduğunu öğreneceksiniz.
Uyarı: Boraks maddesinin zehirli olmasından dolayı yenmemesinin ve ağzınıza sürülmemesi konusunda dikkat edin!
1- En Kolay Slime Nasıl Yapılır?
İlk projemiz en kolay ve basit slime yapmak.
Kolay slime yapmak için gereken malzemeleri:
- 15 gr Boraks tozu
- 60ml (30 ml)Yapıştırıcı madde olarak tutkal
- 120 ml ılık su
- 60 ml normal su
- Gıda boyası veya sulu boya
Yapımı: 1 çorba kaşığı 15gr boraksı bir fincan bardak dolusu 120ml su ile bir kapta karıştırın. Boraks tamamen çözülene kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra ayrı bir kapta kullandığınız yapıştırıcı tutkalı normal su ile karıştırın. 60 ml tutkalı 60 ml su ile iyice karıştırın. Su ve tutkal birbirine geçene kadar karıştırmaya devam edin. Karışımın son hali sulu olacaktır. Daha sonra bu su ve tutkal karışımına istediğiniz renkte gıda boyası ekleyin.
Ama dikkatli olun fazla koymayın birkaç damla döküp karıştırın rengi açık olursa biraz daha koyun. Fazla boya rengi koyu ve karanlık yapar. Bu da istenmeyen bir sonuçtur.
En sonunda ilk yaptığımız karışımla tutkal karışımını aynı genişçe bir kapta karıştırın ve 30 saniye kadar beklemeye alın.
Bu 30 saniye yaptığınız slime’ınızın kıvamına gelmesini sağlayacaktır. Süre dolunca dipte kalan suyu dökün ve slime’ı avuçlayarak eğlenmeye başlayın.
2- Yaşayan Slime Nasıl Yapılır? – Malzemeleri
Bu slime projemizde yaşayan ve etkileşime geçen bir slime elde edeceğiz. Öncelikle canlı slime yapımında kullanılacak malzemeler.
Canlı slime yapımı için gereken malzemeler:
- Su bardağının 3/4 kadar (90gr) mısır nişastası
- 2 fincan kadar (240ml) sıvı yağ
- el boyutunda bir strafor köpük
Şimdi yapımına geçelim.
90 gr mısır nişastasını 2 fincan sıvı yağla karıştırın. Her iki malzemeyi büyükçe bir kapta iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı kabıyla birlikte buzdolabına koyun.
Yaklaşık 1 saat kadar dolabın serin bölmesinde beklesin sakın dondurucuya koymayın. Karışımın soğuması slime’ın katılaşmasına ve ideal kıvamına gelmesini sağlayacaktır. Süre dolunca karışımı buzdolabından çıkarın ve iyice karıştırın.
Dolaptan çıkardığınız karışımın hafif akışkan oluncaya kadar karıştırın. Isısı yükselince daha rahat akışkan olacaktır. Daha sonra bir el boyutunda straforu saçınıza ya da kazağınıza sürtün. Straforun boyu önemli değil ama standart boyut 1x6x6 inç (25x150x150mm) dir.
Saç halı ya da yünlü kıyafetinize sürterek statik elektrik yaratın. En son olarak karışımınızın olduğu kabı başka boş bir kaba dökerken diğer elinizle de strafor parçasını akan sıvıya 1-2 santim kadar yaklaştırın.
Göreceksiniz ki slime aşağı doğru akarken straforu yaklaştırdığımızda, slime akışkanlığını durdurup akmayı bırakıyor. Slime, Strafor üzerindeki statik elektrik yüzünden geri kaçmak zorunda kalıyor. Çocuklarınız bu deneyi çok sevecek.
3- Yenilebilir Borakssız Tutkalsız Slime nasıl yapılır?
Yenilen slime nasıl yapılır hadi öğrenelim. Gereken malzemeler:
- 1 (400ml) Yoğun şekerli süt
- 1 çorba kaşığı (15 gram) mısır nişastası
- 10-15 damla gıda boyası
Öncelikle bir teneke kaba şekerli yoğun süt dökün. Süt koyduğumuz metal kabı kısık ateşte yanan ocakta karıştıralım. Süte bir çorba kaşığı (15 gram) mısır nişastası ilave edelim. Karışımı tüpün üzerinde iyice karışana kadar karıştıralım. Kısık ateşte sürekli karıştırmaya devam edin. Sürekli karıştırmadığınız taktirde dibi tutabilir.
Karışımımız yoğun bir kıvama geldiğinde ocağın üzerinden alalım. Isındıkça slime jelatinleşecektir ve karıştırması çok güç hale gelecektir. İstediğiniz kıvama geldiğinde ateşten alın.
Ocaktan aldığımız karışıma 10-15 damla kadar gıda boyası ekleyin. Rengine kendiniz karar verin. En popüler ve en çok sevilen slime renkleri sarı, lila, mor ve yeşildir. Eğer çocuklarınızla birlikte yapıyorsanız onların renk seçmesine izin verin. Bunu bayılarak yapacaklarına inanın. Slime’a rengini verdikten sonra soğumaya bırakalım. Çocukların slime yemek isterlerse soğuması gerektiğini hatırlatın. Ayrıca slime leke bırakabileceğinden ötürü çabuk kirlenen açık renkli giysilerden uzak tutun.
4- Sabun Parçacıklarından Slime Yapımı – Malzemeleri
Borakssız slime yapımında bir de sabun parçacıklı slime yapımı anlatacağız. Bu 4. ve son slime projemiz olacak.
Gereken malzemeler:
- 1 fincan (120 gram) sabun pulları
- 5 fincan (510 ml) sıcak su
- Gıda boyaları (isteğe bağlı)
Bir fincan (120gr) rendelenmiş sabun parçacıkları ile 4 fincan (480ml) sıcak suyu karıştıralım. Sabun parçaları tamamen eriyene kadar karıştıralım. Sudaki sabun iyice eridikten sonra birkaç damla gıda boyası dökelim.
Renklendirme tamamen isteğe bağlıdır zorunlu değildir. Fakat slime renklenince daha çok eğlenceli ve çekici hale geliyor. Renklendirdiğiniz karışımı yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Bu bekleme süresi boyunca slime’ın mükemmel kıvama gelmesini sağlayacaktır.
Daha sonra kasedeki karışımı kaşıkla iyice çırpın. Kaşıkla dövülen slime köpürmeye başlayabilir sorun yok devam edin. Slime akışkanlık kazandığında ve yapışkan bir his verdiğinde doğru kıvama ulaştı demektir. Son Olarak ‘slime’ınızı hava geçirmez ve direk güneş ışığından, ısıdan uzak bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
SLIME KULLANIMIMA İLİŞKİN UYARILAR:
- Tutkal, yutulmamalı veya koklamamalıdır.
- Güvenliğiniz için küçük çocuklara göz kulak olun.
- Çocukların boraks konusunda uyarın birçok tehlikeden haberdar edin.
Güzel Slime yapmanın ipuçları/püf noktası
- Köpeği evcil hayvanlardan ve çok küçük çocuklardan uzak tutun.
- Çocuklarınızın kirleteceği veya yüzeyine zarar verebileceği alanlarda (tavan, duvarlar, halı, mobilya vb.) Çamuru alamadığından emin olun.
- İçine yiyecek boyası koyduğunuzda kendinize bulamayacağınızdan emin olun. Karıştırın.
- Reçete, bileşenlerin oranlarını değiştirerek değiştirilebilir. Örneğin, 2 kısım boraks çözeltisi kullanılıyorsa, oluşan slime “daha sert” ve daha az yapışkan olur.
- Slime’a renk eklerseniz, lekeler olabilir.
- Kokunun güzelleşmesi için sümüksü sıvı yağ veya kokulu sıvı sabun ekleyebilirsiniz.
- Sıyanı deterjanlıyorsanız, organik olmayan deterjanı kullandığınızdan emin olun.
- Slime yaptıktan sonra kurumaya bırakın. Aksi takdirde kumaşları boyayabilir.
- Ne kadar çok esans eklerseniz o kadar çok esneklik katacaktır. Sadece dikkatli ol çünkü losyon da slime’ı çok yapışkan kılar.
- Bu çözüm, oluşturulduğu gün en iyi şekilde yararlanır. Sümük tüysüz, tozu ve parçacıkları toplayıp tutmak hoş olmaz. Bununla birlikte, saklamak isterseniz, ne olduğu konusunda herhangi bir karışıklığı önlemek ve serin bir yerde saklamak için iyi etiketleyin.