1948’deki bağımsızlığından bu yana, Sri Lanka devleti eşi görülmemiş bir ekonomik krize dalmaya devam etti. 7 Temmuz Perşembe günü, ikinci bir faiz artırımı ile karşı karşıya ve Merkez Bankası, enflasyonun 2022’nin sonuna kadar %80’e ulaşabileceğini duyurdu.
Merkez Bankası, Sri Lanka’daki ekonomik krizin dışında kalmadı
Haziran ayındaki %54,6’lık rekor enflasyonun ardından, Sri Lanka Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını (mevduat ve borçlanma) sırasıyla %14,5 ve %15,5 olarak belirledi. Yetkililere göre, oranlardaki bu artış, hızla yükselen ve yıl sonunda %80’e ulaşabilecek fiyatları sınırlamayı amaçlıyor. Ayrıca Merkez Bankası, aşırı enflasyona sürüklenen Sri Lanka ekonomisi üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyor.
Crise économique : à l'arrêt, le Sri Lanka a moins d'une journée de réserve en carburant https://t.co/nf0crcVAgR pic.twitter.com/YM9m0safaI
— LCI (@LCI) July 3, 2022
Uzun süreli elektrik kesintileri, gıda ve yakıt kıtlığı sorunlarını hafifletmek için Sri Lanka hükümeti, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir kurtarma planı müzakere ediyor. Ayrıca Merkez Bankası, aracılık finansmanı sağlamak amacıyla ikili ve çok taraflı ortaklarla anlaşmalar yapmıştır.
Sri Lanka hükümeti Rusya’dan yardım istedi
Birkaç aydır karneyle üretilen yakıt, Sri Lanka’da tamamen askıya alındı. Bu endişe verici durum, Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’yı Rus mevkidaşı Vladimir Putin’den kendisine yakıt sağlaması için yardım istemeye sevk ediyor. İşlemleri kolaylaştırmak için Sri Lanka, pazarını 60 yıl sonra ilk kez yabancı petrol şirketlerine açtı.
Ayrıca Rusya’dan iki ülke arasındaki uçuşlara yeniden başlamasını istiyor. Aralarındaki mali bir anlaşmazlıktan kaynaklanan bir kesinti. Daha önce Rusya’nın Sri Lanka’ya açık ara en büyük turist tedarikçisi olduğu söylenmelidir.